niedziela, 11 stycznia 2009

Ryżowa zapiekanka z boczkiem wg Patrynea'i

Składniki:

3 woreczki ryżu
40 dag wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory
10 dag żółtego sera
1 szklanka rosołu
4 łyżki śmietany 18%
majeranek
sól
pieprz
ketchup
Wykonanie:

Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć. Ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.

Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polać ketchupem.

Składniki wystarczą na około 4 porcje.

Złowione na: Forum Polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz