Składniki na 6 porcji:
6 befsztyków grubości 2,5 -3 cm ze środkowej części polędwicy wołowej
3 cienkie podłużne plasterki boczku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
50 g masła
6 kromek chleba tostowego
100 g pasztetu z wątróbki drobiowej
2-3 łyżki madery
Przygotowanie:
Befsztyki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Cienkie i długie plasterki boczku przekroić wzdłuż na połówki. Krawędzie befsztyków owinąć plasterkami boczku, przebić szpadką lub związać nicią kuchenną. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć befsztyki i usmażyć na rumiano z obu stron. Oprószyć je solą i pieprzem i od-, stawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na złoty kolor kromki chleba tostowego. Pasztet z wątróbek drobiowych rozetrzeć na krem z dodatkiem madery. Na gorących grzankach ułożyć usmażone befsztyki, udekorować je wątróbką drobiową i podawać. Befsztyki można przybrać połówką czarnej oliwki lub klasycznie plasterkiem trufli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz