50 g suszonych podgrzybków,- 50 g suszonych śliwek z pestkami (polskich),
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 2-3 liście laurowe,
- po kitka ziaren ziela angielskiego,
- jagód jałowca i czarnego pieprzu,
- 250 g grzybów leśnych mrożonych lub pieczarek,
- 2 cebule,
- 4-5 łyżek oliwy.
Wykonanie:
Suszone grzyby oraz suszone śliwki oddzielnie umyć, włożyć do miseczek i zalać letnią przegotowaną wodą tak, aby byty tylko przykryte. Odstawić na kilka godzin. Następnie grzyby pokroić na paseczki, a śliwki na połówki, usuwając przy tyrn pestki. Płyn z moczenia grzybów i śliwek zachować. Kapustę kiszoną poszatkować, wtożyć do garnka razem z suszonymi grzybami oraz śliwkami. Wlać wodę z moczenia grzybów i śliwek. Włożyć obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, pokruszoną kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz czarny pieprz. Grzyby pokroić i podsmażyć na oliwie razem z obraną i posiekaną grubo cebulą. Dodać do gotującej się kapusty. Wymieszać, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. W czasie gotowania kapustę często mieszać i w razie potrzeby podlewać wodą, uważając, aby się nie przypaliła. Najlepiej smakuje odgrzewana następnego dnia po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz