50 g suszonych podgrzybków,- 50 g suszonych śliwek z pestkami (polskich),
 - 1 kg kiszonej kapusty,
 - 3-4 ząbki czosnku,
 - 1 kostka bulionu warzywnego,
 - 2-3 liście laurowe,
 - po kitka ziaren ziela angielskiego,
 - jagód jałowca i czarnego pieprzu,
 - 250 g grzybów leśnych mrożonych lub pieczarek,
 - 2 cebule,
 - 4-5 łyżek oliwy.
 
Wykonanie:
Suszone grzyby oraz suszone śliwki oddzielnie umyć, włożyć do miseczek i zalać letnią przegotowaną wodą tak, aby byty tylko przykryte. Odstawić na kilka godzin. Następnie grzyby pokroić na paseczki, a śliwki na połówki, usuwając przy tyrn pestki. Płyn z moczenia grzybów i śliwek zachować. Kapustę kiszoną poszatkować, wtożyć do garnka razem z suszonymi grzybami oraz śliwkami. Wlać wodę z moczenia grzybów i śliwek. Włożyć obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, pokruszoną kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca oraz czarny pieprz. Grzyby pokroić i podsmażyć na oliwie razem z obraną i posiekaną grubo cebulą. Dodać do gotującej się kapusty. Wymieszać, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. W czasie gotowania kapustę często mieszać i w razie potrzeby podlewać wodą, uważając, aby się nie przypaliła. Najlepiej smakuje odgrzewana następnego dnia po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz