niedziela, 13 stycznia 2008

Bułeczki drożdżowe

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  • 10 dkg cukru pudru,
  • 10 dkg masła lub margaryny,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jaja, 2 żółtka,
  • 3—4 dkg drożdży,
  • sól,
  • skórka cytrynowa,
  • cukier kryształ do posypania,
  • jajo do smarowania,
  • tłuszcz do blachy
Wykonanie:

Z mąki (5 dkg), cukru (2 dkg), drożdży i części ciepłego mleka zarobić rozczyn i pozostawić do podrośnięcia. Jaja i żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, solą, startą skórką cytrynową, pozostałym mlekiem i przesianą mąką, zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec wyrabiania roztopiony tłuszcz. Następnie przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. Potem uformować okrągłe bułki, ułożyć w pewnych odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem kryształem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz