1/2 kg mąki,- 10 dkg cukru pudru,
 - 10 dkg masła lub margaryny,
 - 200 ml mleka,
 - 2 jaja, 2 żółtka,
 - 3—4 dkg drożdży,
 - sól,
 - skórka cytrynowa,
 - cukier kryształ do posypania,
 - jajo do smarowania,
 - tłuszcz do blachy
 
Z mąki (5 dkg), cukru (2 dkg), drożdży i części ciepłego mleka zarobić rozczyn i pozostawić do podrośnięcia. Jaja i żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, solą, startą skórką cytrynową, pozostałym mlekiem i przesianą mąką, zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić, dodając pod koniec wyrabiania roztopiony tłuszcz. Następnie przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. Potem uformować okrągłe bułki, ułożyć w pewnych odstępach na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem kryształem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz