Składniki na 4 porcje:
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 suszone grzybki
2 listki laurowe
ziele angielskie
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
4 średnie ziemniaki
2 kostki bulionu warzywnego kminek
ostra mielona papryka
sól, pieprz, cukier
2 łyżki posiekanej nitki pietruszki
500 g kiszonej kapusty
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać. W dużym rondlu rozgrzać olej. Włożyć boczek z cebulą i czosnkiem. Podsmażyć, mieszając, na rumiano, Dodać pokrojoną kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby, listki laurowe oraz po 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Warzywa korzeniowe zalać l litrem wrzątku z rozpuszczonymi kostkami bulionowymi, gotować 15 minut i przelać do duszącej się kapusty. Zupę wymieszać i gotować jeszcze 10 minut, Doprawić do smaku mielonym kminkiem, papryką, cukrem, solą i pieprzem. Na talerzach posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz