sobota, 12 stycznia 2008

Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonce

Składniki na 4 porcje:


  • 100 g wędzonego boczku
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2-3 suszone grzybki
    2 listki laurowe
    ziele angielskie
    1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    4 średnie ziemniaki
    2 kostki bulionu warzywnego kminek
    ostra mielona papryka
    sól, pieprz, cukier
    2 łyżki posiekanej nitki pietruszki
    500 g kiszonej kapusty

Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać. W dużym rondlu rozgrzać olej. Włożyć boczek z cebulą i czosnkiem. Podsmażyć, mieszając, na rumiano, Dodać pokrojoną kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby, listki laurowe oraz po 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Warzywa korzeniowe zalać l litrem wrzątku z rozpuszczonymi kostkami bulionowymi, gotować 15 minut i przelać do duszącej się kapusty. Zupę wymieszać i gotować jeszcze 10 minut, Doprawić do smaku mielonym kminkiem, papryką, cukrem, solą i pieprzem. Na talerzach posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz