niedziela, 30 grudnia 2007

Jaja sadzone na pomidorach

Składniki:
  • 4 pomidory,
  • 2 papryki,
  • 1 cebula,
  • 10 dag chudego boczku lub kiełbasy,
  • 4 jaja,
  • tłuszcz,
  • sól, pieprz
  • posiekany szczypiorek lub - jescze lepiej - świeży estragon
Wykonanie:

Na głębokiej patelni rozgrzać trochę tłuszczui włożyć boczek pokrojony w cienkie paseczki lub kiełbasę pokrojoną w ćwierćplasterki. Po chwili dodać posiekaną cebulę oraz paprykę i smażyc na małym ogniu. Gdy cebula stanie się szklista, dodać pomidory. Trzeba je uprzednio sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę, a potem pokroić na cienkie plasterki. Zwiększyć płomień i stale mieszjąc smażyć aż sok z pomidorów wyparuje. Wówczas przyprawić je solą pieprzem i estragonem. Wypukłą stroną łyżki zrobić w masie pomidorowo-cebulowej 4 wgłębienia. Wbić w nie jajka, posolić, oprószyć pieprzem i albo smażyć dalej pod przykryciem albo wstawić do piekarnika. Gdy białka się zetną, danie jest gotowe. Posypujemy je szczypiorkiem i natychmiast wprost z patelni rozkładamy na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz