- 300 g suszonych śliwek polskich z pestkami (w Kauflandzie kupiłem peruwiańskie bez pestek, były idealne)
 - 800 g żeberek wieprzowych
 - cząber
 - mielona papryka
 - sól, pieprz
 - sok z cytryny
 - 4 łyżki oleju
 - 2 cebule
 
Przygotowanie:
Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia. Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć cząbrem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Żeberka zrumienić na 2 łyzkach rozgrzanego oleju. Przełożyć do rondla. Na reszcie oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w talarki cebulę. Cebulę ułożyć na żeberkach. Przykryć namoczonymi śliwkami i podlać niewielką ilością wody z moczenia śliwek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Pod koniec odkryć i odparować.
rewelacja
OdpowiedzUsuń