- 300 g suszonych śliwek polskich z pestkami (w Kauflandzie kupiłem peruwiańskie bez pestek, były idealne)
- 800 g żeberek wieprzowych
- cząber
- mielona papryka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
Przygotowanie:
Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia. Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć cząbrem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Żeberka zrumienić na 2 łyzkach rozgrzanego oleju. Przełożyć do rondla. Na reszcie oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w talarki cebulę. Cebulę ułożyć na żeberkach. Przykryć namoczonymi śliwkami i podlać niewielką ilością wody z moczenia śliwek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Pod koniec odkryć i odparować.
rewelacja
OdpowiedzUsuń