poniedziałek, 3 grudnia 2007

Warmińskie czarne żeberka

Składniki na 4- porcji
  • 300 g suszonych śliwek polskich z pestkami (w Kauflandzie kupiłem peruwiańskie bez pestek, były idealne)
  • 800 g żeberek wieprzowych
  • cząber
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule

Przygotowanie:

Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia. Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć cząbrem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Żeberka zrumienić na 2 łyzkach rozgrzanego oleju. Przełożyć do rondla. Na reszcie oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w talarki cebulę. Cebulę ułożyć na żeberkach. Przykryć namoczonymi śliwkami i podlać niewielką ilością wody z moczenia śliwek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Pod koniec odkryć i odparować.

1 komentarz: