poniedziałek, 3 grudnia 2007

Pieczczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami


Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg wieprzowiny na pieczeń (karkówka,łopatka, udziec)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 100 g suszonych śliwek z pestkami (wędzonych, nie kalifornijskich)
  • 2 łyzki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 75 ml śliwowicy

Przygotowanie:

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie suszone śliwki umyć, zalać letnią, przegotowaną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie śliwki osuszyć przekroić, wydrelować i w miejsce po pestce włożyć trochę masła. Ostrym nożem zrobić w mieście głębokie nacięcie i włożyć w nie śliwki jedna po drugiej. W brytfannie rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Polać winem i dodać śliwki, które pozostały. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 1 godziny, często polewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia wlać śmietanę i śmietankę. Gorącą pieczeń przykryć i pozostawić jeszcze na 1 min. w wyłączonym piekarniku. Pieczeń polać śliwowicą i pokroić na plastry. Podawać z dodatkiem sosu z pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz