poniedziałek, 17 grudnia 2007

Sos Choron

Składniki:
  • 2 żółtka,
    10 dag masła,
    2 dag pasty pomidorowej,
    2 małe cebulki,
    2 łyżki octu winnego,
    1 mały ząbek czosnku,
    1 łyżka posiekanego świeżego estragonu lub ½ łyżeczki suszonego,
    sól, pieprz.

Wykonanie:

Ocet z posiekanymi drobno cebulkami, czosnkiem i estragonem gotować tak długo, aż zostanie połowa płynu. Następnie płyn przecedzić do garnuszka, ostudzić, dodać żółtka i 1 łyżeczkę masła. Wstawić garnuszek do większego garnka z gorącą wodą (60oC) i oba naczynia postawić na małym ogniu. Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć. Zdjąć naczynia z ognia (nie wyjmować garnuszka z gorącej wody) i dalej ubijać sos, dodając po kawałku masło, aż powstanie gęsta i gładka masa. Na samym końcu dodać pastę pomidorową i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz