środa, 19 grudnia 2007

Sznycelki z młodym czosnkiem

Składniki:
  • 8 małaych sznycli wieprzowych (po ok. 80g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sół
  • świeżo mielony pieprz
  • pieprz cayenne
  • 2 główki młodego czosnku
  • 1 mały pęczek świeżej szałwii (może być suszona)
  • 1/2 l czerwonego wytrawnego wina

Wykonanie:

Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i opiekać w niej sznycle z obu stron po 3-4 min. W tym czasie obrać ząbki czosnku. Mięso zdjąć z patelni, mocno przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Czosnek poddusić w oliwie pozostałej po pieczeniu mięsa, powinien on tylko trochę nabrać koloru. Dodać umyte listki szwłwii i tylko przez krótki czas dusić razem z czosnkiem. Następnie zalać czerwonym winem i przyprawić. Sznucle połolóżyć jeszce raz na patelnię i pozostawić na krótko w sosie do naciągnięcia. Smakuje wybornie z bagietką i świeżą sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz