- 8 małaych sznycli wieprzowych (po ok. 80g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sół
- świeżo mielony pieprz
- pieprz cayenne
- 2 główki młodego czosnku
- 1 mały pęczek świeżej szałwii (może być suszona)
- 1/2 l czerwonego wytrawnego wina
Wykonanie:
Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni i opiekać w niej sznycle z obu stron po 3-4 min. W tym czasie obrać ząbki czosnku. Mięso zdjąć z patelni, mocno przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Czosnek poddusić w oliwie pozostałej po pieczeniu mięsa, powinien on tylko trochę nabrać koloru. Dodać umyte listki szwłwii i tylko przez krótki czas dusić razem z czosnkiem. Następnie zalać czerwonym winem i przyprawić. Sznucle połolóżyć jeszce raz na patelnię i pozostawić na krótko w sosie do naciągnięcia. Smakuje wybornie z bagietką i świeżą sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz