piątek, 7 grudnia 2007

Zraziki naprędce

Autor: foody.pl
Przepis autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, pochodzący z książki kucharskiej „365” obiadów.
Składniki: 4 porcje
250 g mięsa (polędwica, pieczeń)
100 ml słodkiej śmietanki
łyżka mąki
łyżka masła
sól, pieprz
Opis przygotowania
Wziąć bardzo miękkie mięso polędwicy, krzyżowego albo pieczeni miękkiej, pokrajać na kawałki orzecha włoskiego, każdy rozbić jak tylko najlepiej (…) Posolić, popieprzyć, włożyć jedną cebulę utartą na tarce, posypać łyżką mąki i wszystko wymieszać doskonale. W rondel lub na patelnię miedzianą położyć łyżkę masła, zagotować mocno, a gdy się zaczyna rumienić wrzucić przygotowane mięso i zaraz zacząć go łyżką mieszać, żeby się nie zbijało razem, lecz żeby wszystkie kawałki się wymieszały i straciły czerwoność świeżego mięsa. Wtedy wlać w to słodką śmietankę, wymieszać, zagotować razem i podać. Należy tylko pilnować, aby się długo mięso nie smażyło.
złowione na: foody.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz