środa, 5 grudnia 2007

Maczanka po krakowsku

Składniki:
50 dkg schabu,
tłuszcz,
1 dkg mąki,
20 dkg cebuli,
8 ukośnie pokrajanych grzanek z bułki wrocławskiej,
sól,pieprz,
kminek i ketchup do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, oddzielić od kości, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z kośćmi ze schabu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać w cienkie plastry, mięso obrać z kości, pokrajać, dodać do sosu, doprawić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, usmażyć. Do sosu włożyć grzanki na minutę, wyjąć, ułożyć na półmisku przekładając plastrami schabu, skropić sosem, obłożyć cebulą, polać ketchupem i zaraz podawać.
Złowione na:
Kuchnia Kisa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz