piątek, 14 grudnia 2007

Mintaj w sosie włoskim

Składniki:
  1. 15 dag pomidorów
  2. pęczek włoszczyzny
  3. 3 łyżki oleju lub oliwy
  4. cebula ( 50 g)
  5. ząbek czosnku
  6. listek laurowy
  7. po gałązce tymianku, oregano i rozmarynu
  8. sól, pieprz, cukier
  9. 20 g świerzego imbiru

Oraz:

  1. 4 porcje filetów z mintaja
  2. jajko
  3. 4 łyżki mąki
  4. 40 g tłuszczu do smażenia

Wykonanie:

Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i włoszczynę obrać, umyć i również pokroić w kostkę.
Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor ( każdą stronę 2-3 minuty).Odstawić
w ciepłe miejsce.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory i przyprawy. Dusić 20 minut na małym ogniu. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią aluminiową ( lub pergaminem ), papier zdjąć i utarty imbir delikatnie zeskrobać nożem. Dodać do sosu. Sos przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru.Polać nim rybę.
Rada :
Sos włoski można podawać także z filetami z kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz