- 15 dag pomidorów
- pęczek włoszczyzny
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- cebula ( 50 g)
- ząbek czosnku
- listek laurowy
- po gałązce tymianku, oregano i rozmarynu
- sól, pieprz, cukier
- 20 g świerzego imbiru
Oraz:
- 4 porcje filetów z mintaja
- jajko
- 4 łyżki mąki
- 40 g tłuszczu do smażenia
Wykonanie:
Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i włoszczynę obrać, umyć i również pokroić w kostkę.
Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor ( każdą stronę 2-3 minuty).Odstawić
w ciepłe miejsce.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory i przyprawy. Dusić 20 minut na małym ogniu. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią aluminiową ( lub pergaminem ), papier zdjąć i utarty imbir delikatnie zeskrobać nożem. Dodać do sosu. Sos przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru.Polać nim rybę.
Rada :
Sos włoski można podawać także z filetami z kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz