poniedziałek, 17 grudnia 2007

Sos chrzanowy wykwintny

Składniki:

  • ±5 dag korzenia chrzanu,
    3/4 szklanki majonezu,
    1/2 szklanki wytrawnego białego wina,
  • 1 jabłko (10 dag),
    5 dag śmietany 36-procentowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
    sól i pieprz

Wykonanie:

Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Jabłko umyć, obrać, pokroić na ósemki, podlać 3 łyżkami wina i ugotowac do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito i ostudzić. Wymieszać z winem, chrzanem i majonezem. Doprawic do smaku pieprzem, solą i cukrem. Smietanę ubić i tuz przed podaniem delikatnie połączyć z sosem. Sos można zabarwić na zielono, dodając 1 łyżkę zmiksowanego szpinaku (surowego lub mrożonego). Podawać do mięs i jajek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz