- ±5 dag korzenia chrzanu,
3/4 szklanki majonezu,
1/2 szklanki wytrawnego białego wina, - 1 jabłko (10 dag),
5 dag śmietany 36-procentowej, - 1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz
Wykonanie:
Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i sparzyć niewielką ilością wrzątku. Jabłko umyć, obrać, pokroić na ósemki, podlać 3 łyżkami wina i ugotowac do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito i ostudzić. Wymieszać z winem, chrzanem i majonezem. Doprawic do smaku pieprzem, solą i cukrem. Smietanę ubić i tuz przed podaniem delikatnie połączyć z sosem. Sos można zabarwić na zielono, dodając 1 łyżkę zmiksowanego szpinaku (surowego lub mrożonego). Podawać do mięs i jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz