- 1 duża lub 2 kostki bulionowe (najlepszy jest rosół z kurczaka lub wołowy)
- 3 szklanki wody
- 3 zółtka
- pęczek naci pietruszki lub koperku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kostki rospuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Przyprawić do smaku solą (ostrożnie) i pieprzem. Żółtka roztrzepać w kubeczku widelcem i dodawać po łyżce gorącego rosołu, stale mieszając. Połączyć z rosołem w garnku, dobrze wymieszać i podgrzać, ale jużnie gotować, gdyż powstaną nieapetyczne kłaczki. Podawać w filiżankach, suto posypując zieleniną. Jako dodatek mogą być kupne paszteciki, paluszki, lub groszek ptysiowy, czy też słone krakersy.
Uwaga! Bardziej uroczyście podajemy zupę w filiżankach, a osobno - zółtka w kieliszkach do jajek. Przy stole każdy sam podprawia sobie nimi bulion.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz