
Składniki:
- 3-4 szklanki mąki pszennej tortowej
 - 3 żółtka

 - 1 szklanka cukru
 - 50 g drożdży
 - 1 szklanka letniego mleka
 - pół stopionej kostki masła + 1 łyżka do posmarowania bułek
 - nadzienie:
 - 250 g borówek
 - 1/3 szklanki bułki tartej
 - 1/3 szklanki cukru pudru
 - opakowanie cukru waniliowego
 
Etapy przygotowania:
Pół szklanki letniego mleka połączyć z 2 łyżkami cukru i szczyptą mąki, wkruszyć drożdże, odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże urosły. Powinny podwoić swoją objętość. Żółtka utrzeć z cukrem (najlepiej zrobić to mikserem), dodać letnie mleko i jeszcze przez chwilę miksować. Następnie dodać 3 szklanki mąki i wyrośnięte drożdże, wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni, w razie potrzeby dodać mąkę, ale nie więcej niż jedną szklankę. Na koniec dodać stopione (nie gorące masło), jeszcze raz wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać. Odrywać kawałki wyrośniętego ciasta, układać nadzienie, formować bułki (dokładnie tak samo jak w przypadku pączków. Bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce, ponacinać, ułożyć na każdej wiórek masła, odstawić na 15 minut, by jeszcze trochę wyrosły. Bułki piec aż będą złotobrązowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Złowione na: Onet.pl Kobieta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz