Składniki:
- 3-4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 50 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- pół stopionej kostki masła + 1 łyżka do posmarowania bułek
- nadzienie:
- 250 g borówek
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
Etapy przygotowania:
Pół szklanki letniego mleka połączyć z 2 łyżkami cukru i szczyptą mąki, wkruszyć drożdże, odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże urosły. Powinny podwoić swoją objętość. Żółtka utrzeć z cukrem (najlepiej zrobić to mikserem), dodać letnie mleko i jeszcze przez chwilę miksować. Następnie dodać 3 szklanki mąki i wyrośnięte drożdże, wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni, w razie potrzeby dodać mąkę, ale nie więcej niż jedną szklankę. Na koniec dodać stopione (nie gorące masło), jeszcze raz wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać. Odrywać kawałki wyrośniętego ciasta, układać nadzienie, formować bułki (dokładnie tak samo jak w przypadku pączków. Bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce, ponacinać, ułożyć na każdej wiórek masła, odstawić na 15 minut, by jeszcze trochę wyrosły. Bułki piec aż będą złotobrązowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Złowione na: Onet.pl Kobieta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz