300 g żółtego grochu w połówkach,
2-3 listki laurowe,
3-4 ziarna ziela angielskiego,
kminek, majeranek, imbir,
4-5 średnich ziemniaków,
2-3 duże cebule,- 2 tyżki masła,
3-4 ząbki czosnku pieprz; sól.
Wykonanie:
Groch opłukać, zalać 2 litrami wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz po łyżeczce majeranku, mielonego kminku oraz imbiru, Gotować na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki około 50 minut, uzupełniając wyparowany w trakcie gotowania płyn. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażoną na maśle cebulę. Gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić zupę zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na łyżce oliwy i na koniec dodać do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz