sobota, 19 stycznia 2008

Pikantna grochówka

Składniki:

  • 300 g żółtego grochu w połówkach,
    2-3 listki laurowe,
    3-4 ziarna ziela angielskiego,
    kminek, majeranek, imbir,
    4-5 średnich ziemniaków,
    2-3 duże cebule,
  • 2 tyżki masła,
    3-4 ząbki czosnku pieprz; sól.

Wykonanie:


Groch opłukać, zalać 2 litrami wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz po łyżeczce majeranku, mielonego kminku oraz imbiru, Gotować na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki około 50 minut, uzupełniając wyparowany w trakcie gotowania płyn. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażoną na maśle cebulę. Gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić zupę zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na łyżce oliwy i na koniec dodać do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz