poniedziałek, 14 stycznia 2008

Kotlet Pasaka

Składniki:


  • 50 dag schabu z kością,
  • l duże jabłko,
  • 20 śliwek suszonych,
  • 2 jaja, 2 marchwie,
  • l łyżeczka kminku,
  • tarta bułka,
  • masło do polania,
  • smalec lub olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
Wykonanie:

Mięso opłukać, obkrajać z tłuszczu, odciąć kości, pokrajać na porcje, niezbyt silnie pobić tłuczkiem, posypać solą.
Przygotować farsz: ugotować umytą i obraną marchew, namoczyć i obgotować śliwki, usunąć z nich pestki. Ugotować jajo i namoczyć na kilka godzin kminek. Marchew pokrajać w cienkie słupki (jak zapałka). Jabłko obrać. pokrajać. Śliwki zaś pokrajać w drobne paski, posiekać ugotowane jajko. Połączyć wszystkiw składniki ze sobą, dodać napęczniały kminek, dobrze wymieszać, posolić doprawić pieprzem. Przygotowaną masę nakładać na płaty rozbitego mięsa.
Zawijać w kształcie cylindra. Spiąć wykałaczką. Kotlety panierować w rozbitym jajku i tartej bulce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem wstawić na 5 minut do piekarnika. Podawać polanę masłem z frytkami, ziemniakami puree. Dekorować posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz