50 dag schabu z kością,- l duże jabłko,
 - 20 śliwek suszonych,
 - 2 jaja, 2 marchwie,
 - l łyżeczka kminku,
 - tarta bułka,
 - masło do polania,
 - smalec lub olej do smażenia,
 - sól, pieprz,
 - natka pietruszki,
 
Mięso opłukać, obkrajać z tłuszczu, odciąć kości, pokrajać na porcje, niezbyt silnie pobić tłuczkiem, posypać solą.
Przygotować farsz: ugotować umytą i obraną marchew, namoczyć i obgotować śliwki, usunąć z nich pestki. Ugotować jajo i namoczyć na kilka godzin kminek. Marchew pokrajać w cienkie słupki (jak zapałka). Jabłko obrać. pokrajać. Śliwki zaś pokrajać w drobne paski, posiekać ugotowane jajko. Połączyć wszystkiw składniki ze sobą, dodać napęczniały kminek, dobrze wymieszać, posolić doprawić pieprzem. Przygotowaną masę nakładać na płaty rozbitego mięsa.
Zawijać w kształcie cylindra. Spiąć wykałaczką. Kotlety panierować w rozbitym jajku i tartej bulce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem wstawić na 5 minut do piekarnika. Podawać polanę masłem z frytkami, ziemniakami puree. Dekorować posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz