50 g suszonych grzybów,- 1 pęczek włoszczyzny,
- 1 cebula,
- 500 g buraków ćwikłowych,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 - 2 liście laurowe,
- 1 - 2 goździki, sok z 1 cytryny,
- 3-4 tyżki koncentratu buraczanego lub soku wyciśniętego z buraków (dla koloru),
- sól, pieprz,
- majeranek,
- 1 - 2 ząbki czosnku.
Wykonanie:
Grzyby suszone namoczyć na noc w 2 szklankach wody, następnego dnia ugotować do miękkości, wywar odcedzić, a grzyby zostawić do uszek. Ugotować wywar z obranej i pokrojonej włoszczyzny oraz cebuti i 1,2 litra wody, przecedzić. Buraki zetrzeć na tarce wprost do wywaru z jarzyn, dolać wywar z grzybów. Włożyć przyprawy i gotować 30 - 45 minut. Barszczyk przecedzić, odciskając buraki. Zakwasić sokiem cytrynowym i zabarwić koncentratem buraczanym. Doprawić solą. pieprzem, majerankiem i przeciśnietym przez praskę czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz