sobota, 19 stycznia 2008

Barszczyk czerwony

Składniki:


  • 50 g suszonych grzybów,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 500 g buraków ćwikłowych,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 - 2 liście laurowe,
  • 1 - 2 goździki, sok z 1 cytryny,
  • 3-4 tyżki koncentratu buraczanego lub soku wyciśniętego z buraków (dla koloru),
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • 1 - 2 ząbki czosnku.

Wykonanie:


Grzyby suszone namoczyć na noc w 2 szklankach wody, następnego dnia ugotować do miękkości, wywar odcedzić, a grzyby zostawić do uszek. Ugotować wywar z obranej i pokrojonej włoszczyzny oraz cebuti i 1,2 litra wody, przecedzić. Buraki zetrzeć na tarce wprost do wywaru z jarzyn, dolać wywar z grzybów. Włożyć przyprawy i gotować 30 - 45 minut. Barszczyk przecedzić, odciskając buraki. Zakwasić sokiem cytrynowym i zabarwić koncentratem buraczanym. Doprawić solą. pieprzem, majerankiem i przeciśnietym przez praskę czosnkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz