czwartek, 31 stycznia 2008

Zupa szparagowa

Składniki:

  • 500g białych szparagów,
    3/4 l rosołu (może być z kostki),
    2 łyżeczki cukru,
    250g pomidorów,
    pęczek bazylii lub natki,
    łyżeczka soku z cytryny,
    50g masła,
    30g mąki,
    100 ml śmietany kremówki,
    sól i pieprz,
    gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Szparagi umyć, obrać. Obierzyny gotowac 10 minut w rosole z łyżeczką cukru. Rosół przecedzić. Szparagi przekroić na skośne kawałki, obgotować w rosole. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć pestki. Pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną bazylią lub natką, sokiem z cytryny i resztą cukru. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą, gotować pod przykryciem 5 minut. Śmietanę wlać do zupy pilnując, by się nie zwarzyła. Zupę doprawić solą,pieprzem,startą gałką muszkatołową. Przed podaniem dodać pomidory wymieszane z zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz