sobota, 19 stycznia 2008

Karp smażony w dzwonkach z ziemniaczanymi kulkami

Składniki:


  • 1 karp (ok. 1 kg),
  • sól, pieprz,
  • 2- 3 tyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 g tartej bułki,
  • olej,
  • wiórki chrzanu,
  • 1 kg dużych ziemniaków.

Wykonanie:

Oczyszczonego karpia pokroić w dzwonka, oprószyć solą, pieprzem, mąką. Panierować w roztrzepanych jajkach tartej bułce. Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Posypać wiórkami chrzanowymi. Z obranych ziemniaków specjalną łyżeczką wydrążyć kulki. Obgotować je 5 minut w osolonym wrzątku, osaczyć i obsmażyć na rozgrzanym oleju na ztoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz