Składniki:
- średni biała kapusta,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 szk. ryżu,
- 1 szk. kaszy gryczanej,
- 1 szk. grysiku,
- sól i pieprz Vegeta do smaku.
Wykonanie:
Kapustę ścieramy na tarce, mieszamy z pozostałymi składnikami, formujemy kulki i smażymy na oleju na patelni. Gotowe kulki przekładany do brytwanki i zalewamy 2l bulionu dusimy ok 2h. Ryz i kasze dojemy nie ugotowane tylko surowe.
Uwagi:
Bulion robimy z kostek rosołowych, z którego wytworzy nam się sos. Możemy zrobić sos z torebki, najlepiej biały. Samcznego.
Autor:Agusia
Złowione na:Czarna Oliwka
Zapiekanka warzywna
OdpowiedzUsuńcukinia
2marchewki
4cebule
1/2 szklanki bulki tartej
1 duzy ziemniak
4 jaja- bialka ubic wegeta
papryka slodka - w kostke
papryka ostra - w kostke
pieprz
ser zolty na wierzch.
cukinia + marchewki i ziemniak zetrzec na duzych oczkach, posolic, wycisnac cebule + czosnek, zeszklic. dodac 2 lyzki oleju.
Połaczyc i piec 45 min w piekarniku. Mozna dac mieso mielone.