sobota, 6 września 2008

Gołabki bez liscia

Składniki:
  • średni biała kapusta,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 szk. ryżu,
  • 1 szk. kaszy gryczanej,
  • 1 szk. grysiku,
  • sól i pieprz Vegeta do smaku.
Wykonanie:

Kapustę ścieramy na tarce, mieszamy z pozostałymi składnikami, formujemy kulki i smażymy na oleju na patelni. Gotowe kulki przekładany do brytwanki i zalewamy 2l bulionu dusimy ok 2h. Ryz i kasze dojemy nie ugotowane tylko surowe.

Uwagi:
Bulion robimy z kostek rosołowych, z którego wytworzy nam się sos. Możemy zrobić sos z torebki, najlepiej biały. Samcznego.

Autor:Agusia
Złowione na:Czarna Oliwka

1 komentarz:

  1. Zapiekanka warzywna

    cukinia
    2marchewki
    4cebule
    1/2 szklanki bulki tartej
    1 duzy ziemniak
    4 jaja- bialka ubic wegeta
    papryka slodka - w kostke
    papryka ostra - w kostke
    pieprz
    ser zolty na wierzch.

    cukinia + marchewki i ziemniak zetrzec na duzych oczkach, posolic, wycisnac cebule + czosnek, zeszklic. dodac 2 lyzki oleju.
    Połaczyc i piec 45 min w piekarniku. Mozna dac mieso mielone.

    OdpowiedzUsuń