sobota, 6 września 2008

Ziemniaki zapiekane z fetą

Składniki:
  • 5 dużych, podobnej wielkości ziemniaków,
  • opakowanie fety,
  • duży por,
  • 30 dag chudego wędzonego boczku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1/2 litra jogurtu, najlepiej bałkańskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz
Wykonanie:

Najpierw trzeba zrobić sos, żeby zdążył się przegryźć. Posiekany lub przeciśnięty czosnek wymieszać z jogurtem. Dodać pokrojony szczypiorek, odrobinę soli i pieprz. Odstawić do lodówki.

Ziemniaki umyć. Nie obierać. Wrzucić do garnka z wrzątkiem na 15 minut. Nie solić. Wyjąć ziemniaki i odczekać, żeby trochę wystygły. 
W tym czasie przygotowujemy masę. Pora umyć, pokroić na duże kawałki i wrzucić do garnka z wrzątkiem na dwie minuty. Odcedzić i wrzucić do miski.
Pokroić boczek w kostkę i usmażyć tak, aby ładnie się zarumienił. Dorzucić go do miski z porem. Dodać fetę. 
Delikatnie przekroić każdy z ziemniaków na pół. Łyżką wydłubać 3/4 wnętrza ziemniaków nie naruszając skórki. Połowę wydłubanych fragmentów ziemniaków wymieszać z resztą farszu. Przygotowane łódeczki z ziemniaków, wypełnić farszem i włożyć do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na półmisek i polać schłodzonym sosem. Potrawa nie wymaga żadnych dodatków. 

Złowione na: Czarna Oliwka


1 komentarz:

  1. super przepis, doskonały jako dodatek do mięsa grilowego, rewelka. Wszyscy sie zajadali

    OdpowiedzUsuń