środa, 17 marca 2010

Płonący befsztyk

Składniki:
50 dag polędwicy wołowej,
3 łyżki oliwy,
5 dag żółtego ostrego sera,
3 żółtka,
l średniej wielkości cebula,
nać pietruszki,
majeranek, pieprz, sól,
sok z cytryny,
2 łyżki spirytusu.

Wykonanie:
Polędwicę opłukać, obrać z powięzi (błon), przepuścić przez maszynkę razem z cebulą. Do mięsa dodać żółtka, oliwę, tarty żółty ser, pieprz, sól, posiekaną nać pietruszki. Wymieszać bardzo dokładnie. Formować cienkie płaskie kotleciki, ułożyć na ogniotrwałym talerzu. Przed podaniem obficie skropić cytryną. Następnie każdy befsztyk polać spirytusem i zapalić. Usmażą się błyskawicznie. Podawać płonący. Jako dodatek można serwować pikantną sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz