Złowione na O2
Tekst i foto: Danka Daniłowska Data publikacji: 10-03-2010 |
Pachnące, świeże drożdżowe bułeczki mogą być dodatkiem do białego lub czerwonego barszczu. Ich jogurtowo- maślany smak świetnie łączy się z pysznym nadzieniem. Nadziewać możemy je różnym farszem, ja proponuję dwa rodzaje – z pieczarkami i boczkiem oraz z kapustą. Długo utrzymują świeżość, możemy je zamrozić i wyjmować w razie potrzeby, wystarczy podgrzać w piekarniku. Doskonale nadają się na śniadanie do pracy. |
Porcje: 6 Koszt: 27 zł Trudność: średni Czas: 90 min. Kaloryczność: średnia |
Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej, 5 dag drożdży, 2 jajka, 200 ml jogurtu naturalnego, 100 ml ciepłego mleka, łyżeczka soli, łyżeczka cukru. Ciasto maślane: 20 dag masła, szklanka mąki. I farsz: 30 dag pieczarek , 15 dag boczku, 1 cebula, 2 łyżki oleju. II farsz: 0,5 kg kiszonej kapusty, 10 dag pieczarek, 3 dag suszonych grzybów, 1 cebula, kilka ziarenek kminku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Jajko i łyżka mleka do posmarowania bułeczek. Jak przyrządzić? Ciasto drożdżowe: Drożdże rozprowadzić z mlekiem. Do przesianej mąki dodać drożdże, jogurt, jajka, ciepłe mleko, sól, cukier. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Ciasto maślane: Miękkie masło połączyć z mąką i zagnieść, aż połączą się składniki . I farsz: Boczek, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. II farsz: Grzyby suszone namoczyć w zimnej wodzie, następnie drobno pokroić. W wodzie z moczenia grzybów ugotować kiszoną kapustę. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, grzyby suszone i pieczarki. Dodać odciśniętą, ugotowaną kapustę i wszystko razem smażyć, aż grzyby będą miękkie. Doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, zagnieść je z ciastem maślanym, aż oba ciasta dokładnie się połączą. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 4 mm i wyciąć szklanką kółka. Na jedno kółko nakładać farsz i przykrywać drugim. Dokładnie zlepiać brzegi. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i poczekać aż podrosną. Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni, na blasze wyłożonej folią aluminiową. Czas pieczenia do 20 minut. Jak podawać? Podawać do czerwonego lub białego barszczu. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz