poniedziałek, 29 marca 2010

Jogurtowe bułeczki z nadzieniem




Złowione na O2
Tekst i foto: Danka Daniłowska  Data publikacji: 10-03-2010
Pachnące, świeże drożdżowe bułeczki mogą być dodatkiem


 do białego lub czerwonego barszczu. Ich jogurtowo- maślany smak świetnie łączy się z pysznym


 nadzieniem. Nadziewać możemy je różnym farszem, ja proponuję dwa rodzaje – z pieczarkami i boczkiem oraz z kapustą. Długo utrzymują świeżość, możemy je zamrozić i wyjmować w razie potrzeby, wystarczy podgrzać w piekarniku. Doskonale nadają się na śniadanie do pracy.
Porcje: 6  Koszt: 27 zł  Trudność: średni  Czas: 90 min. Kaloryczność: średnia
   


Składniki:


Ciasto drożdżowe:

0,5 kg mąki pszennej,
5 dag drożdży,
2 jajka,
200 ml jogurtu naturalnego,
100 ml ciepłego mleka,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru.

Ciasto maślane:

20 dag masła,
szklanka mąki.

I farsz:

30 dag pieczarek



,
15 dag boczku,
1 cebula,
2 łyżki oleju.

II farsz:

0,5 kg kiszonej kapusty,
10 dag pieczarek,
3 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
kilka ziarenek kminku,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz.

Jajko i łyżka mleka do posmarowania bułeczek.



Jak przyrządzić?


Ciasto drożdżowe:

Drożdże rozprowadzić z mlekiem.

Do przesianej mąki dodać drożdże, jogurt, jajka, ciepłe mleko, sól, cukier.

Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Ciasto maślane:

Miękkie masło połączyć z mąką i zagnieść, aż połączą się składniki


.

I farsz:

Boczek, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

II farsz:

Grzyby suszone namoczyć w zimnej wodzie, następnie drobno pokroić.

W wodzie z moczenia grzybów ugotować kiszoną kapustę.

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, grzyby suszone i pieczarki.

Dodać odciśniętą, ugotowaną kapustę i wszystko razem smażyć, aż grzyby będą miękkie.

Doprawić kminkiem, solą i pieprzem.

Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, zagnieść je z ciastem maślanym, aż oba ciasta dokładnie się połączą.

Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 4 mm i wyciąć szklanką kółka.

Na jedno kółko nakładać farsz i przykrywać drugim.

Dokładnie zlepiać brzegi.

Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i poczekać aż podrosną.

Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni, na blasze


 wyłożonej folią aluminiową.

Czas pieczenia do 20 minut.

Jak podawać?


Podawać do czerwonego lub białego barszczu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz