sobota, 13 marca 2010

Zupa ogórkowa na podrobach z drobiu

Składniki:
30 dag podrobów z drobiu (skrzydełka, nóżki, serca, żołądki),
2 marchwie,
l pietruszka,
kawałek selera,
3 kiszone ogórki,
4—6 ziemniaków,
l łyżka masła,
4 łyżki śmietany,
sól, pieprz, natka pietruszki.

Wykonanie:
Podroby oczyścić, umyć, włożyć do 2 litrów gorącej wody. Umyć warzywa, obrać, opłukać, dodać do gotujących się podrobów po 40 minutach gotowania. Gotować jeszcze 30 minut. Podroby wyjąć, usunąć z nich kostki, pokrajać drobno. Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do zupy razem z rozdrobnionymi podrobami. Ogórki obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, razem z ugotowanymi w zupie marchewkami. Kiedy ziemniaki będą prawie ugotowane wrzucić ogórki. Chwilę podgotować, zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz