poniedziałek, 22 lutego 2010

Tajemnicze pulpeciki

Składniki:
Mięso mielone wieprzowe, mięso z kurczaka lub mieszane 500 g
Przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka słodka)
Cebula ½ szt
Jajko 1 szt.
Sezam 50-70 g
Śliwki suszone bez pestek 10-15 sztuk.

Wykonanie:
Do mięsa mielonego, dodać przyprawy do smaku, dodać jajko. Cebulę drobno pokroić. Wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Uformować z tej masy małe, okrągłe placuszki. Do każdego z nich dodać śliwkę suszoną. Zagnieść na kulki. Obtoczyć w sezamie. Klopsiki smażyć na oleju roślinnym na dużym ogniu do złotego koloru, następnie dodać trochę wody, przykryć patelnię i dusić w niskiej temperaturze. Podawać z pieczywem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz