20 dkg mięsa wołowego bez kości,
20 dkg mięsa wieprzowego bez kości,
10 dkg śledzia solonego,
8 dkg czerstwej bułki,
5 dkg cebuli,
2 dkg musztardy,
1 jajo,
sól,
pieprz,
1/3 l sosu korniszonowego
Wykonanie:
Mięso opłukać, odcisnąć z wody. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Śledzie wymoczyć, sprawić, odfiletować i obrać z ości. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso, śledzia, odciśniętą bułkę i cebulę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo i musztardę, wyrobić dokładnie na jednolitą masę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, uformować z niej 10 - 12 okrągłych klopsików, wkładać je do wrzącej wody, gotować powoli 10 - 15 minut. Wywar z gotowania klopsików odparować do ½ l i na nim przyrządzić sos korniszonowy z zasmażką. Klopsy w sosie korniszonowym podawać z ziemniakami lub kaszą jęczmienną i surówką z warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz