700 g łopatki wieprzowej
300 g pieczarek
1 cebula
1 rnarchew i 1 pietruszka,- kawałek selera
4 łyżki oliwy, - 2, 3 ząbki czosnku
2 liście taurowe
3 ziarna ziela angielskiego
słodka i ostra mielona papryka - mielony kminek, sól, pieprz
l szklanka kaszy gryczanej, - 3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki),
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, oczyścić, pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w niedużą kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Włożyć czosnek, usmażyć na brązowo, wyjąć i wyrzucić. Na czosnkowej oliwie podsmażyć na rumiano kawałki mięsa razem z cebulą. Dodać pieczarki, warzywa i przyprawy. Smażyć razem, mieszając, przez 5 minut. Wsypać kaszę gryczaną, wymieszać. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i odparuje większość płynu. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz