sobota, 8 marca 2008

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej
    300 g pieczarek
    1 cebula
    1 rnarchew i 1 pietruszka,
  • kawałek selera
    4 łyżki oliwy,
  • 2, 3 ząbki czosnku
    2 liście taurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    słodka i ostra mielona papryka
  • mielony kminek, sól, pieprz
    l szklanka kaszy gryczanej,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, oczyścić, pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w niedużą kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Włożyć czosnek, usmażyć na brązowo, wyjąć i wyrzucić. Na czosnkowej oliwie podsmażyć na rumiano kawałki mięsa razem z cebulą. Dodać pieczarki, warzywa i przyprawy. Smażyć razem, mieszając, przez 5 minut. Wsypać kaszę gryczaną, wymieszać. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i odparuje większość płynu. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz