sobota, 8 marca 2008

Boeuf Stroganow

  • Składniki:

    800 g polędwicy wołowej,
    pieprz,
    2 cebule,
    sól,
    2 łyżki pasty pomidorowej,
    200 ml śmietany 30%,
    mielona słodka i ostra papryka.

    Wykonanie:

    Umytą, oczyszczoną z resztek tłuszczu i błon polędwicę pokroić w poprzek włókien na 2-ceąty-metrowe plastry, a te następnie na paski szerokości 1 cm. Paski mięsa oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Na dużej, głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać mocno masło uważając, aby nie zaczęło się przypalać. Włożyć paski mięsa i podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać posiekaną cebulę i smażyć razem, aż cebula stanie się szklista. Do podsmażonego z cebulą mięsa włożyć plasterki pieczarek. Posolić i smażyć razem, mieszając, dopóki pieczarki nie zmiękną i nie puszczą soku. Składniki na patelni oprószyć lekko mąką, wymieszać, Zmniejszyć ogień i dusić razem, cały czas mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Dodać pastę pomidorową i śmietanę. Doprawić mieloną papryką. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu 10 minut. Ponownie doprawić do smaku i podawać z ryżem, kluskami kładzionymi, ziemniakami z wody lub frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz