niedziela, 2 marca 2008

Ziemniaki faszerowane kiszoną kapustą i jajkami

Składniki:


  • 8 dużych ziemniaków (po ok. 150-200 g)
    1 cebula
    100 g kiełbasy
    2 łyżki oleju
    300 g kiszonej kapusty
    pieprz
    4 jajka
  • sól
  • 2 szklanki tartej bułki
  • 50 g masła
  • szczypiorek

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zawinąć w folię, upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, Dodać drobno posiekaną kiszoną kapustę, podlać kilkoma łyżkami wody. Doprawić pieprzem i dusić przez około 10 minut. Ostudzić, wymieszać z 2 posiekanymi jajkami na twardo i 2 surowymi jajkami. Upieczone ziemniaki odwinąć z folii, z każdego ściąć podłużny plasterek, wydrążyć miąższ pozostawiając ściankę o grubości 1 cm. Wydrążony miąższ rozgnieść na piure i połączyć z farszem, dodać soli do smaku. Ziemniaki napełnić farszem. Wierzch polać tartą bułką zarumienioną na maśle. Zapiec jeszcze przez 10 minut w 200°C. Posypać szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz