8 dużych ziemniaków (po ok. 150-200 g)
1 cebula
100 g kiełbasy
2 łyżki oleju
300 g kiszonej kapusty
pieprz
4 jajka- sól
- 2 szklanki tartej bułki
- 50 g masła
- szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zawinąć w folię, upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, Dodać drobno posiekaną kiszoną kapustę, podlać kilkoma łyżkami wody. Doprawić pieprzem i dusić przez około 10 minut. Ostudzić, wymieszać z 2 posiekanymi jajkami na twardo i 2 surowymi jajkami. Upieczone ziemniaki odwinąć z folii, z każdego ściąć podłużny plasterek, wydrążyć miąższ pozostawiając ściankę o grubości 1 cm. Wydrążony miąższ rozgnieść na piure i połączyć z farszem, dodać soli do smaku. Ziemniaki napełnić farszem. Wierzch polać tartą bułką zarumienioną na maśle. Zapiec jeszcze przez 10 minut w 200°C. Posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz