niedziela, 16 marca 2008

Grzybowe kartacze z serem

Składniki:




  • 12 dużych pieczarek,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • 10 dag sera rokpol,

  • 2 łyżki śmietany,
    12 orzechów włoskich,

  • sól,
    pieprz,

  • kilka gałązek bazylii,
    1/2 czerwonej papryk.


Wykonanie:


Bazylię umyć, osuszyć. Kilka listków zachować do dekoracji, resztę drobno pokroić. Orzechy wyłuskać, 12 połówek odłożyć, resztę posiekać. Paprykę umyć, pokroić w cienkie paski. Rokpol rozgnieść widelcem, utrzeć ze śmietaną na gładką masę. Dodać rozdrobnione orzechy i bazylię, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki obrać, wyciąć trzonki. Kapelusze skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą, napełnić serowym nadzieniem. Ozdobić listkami bazylii, paskami papryki i połówkami orzechów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz