czwartek, 13 marca 2008

Pasztet z drobiu

Składniki:


  • Kura, kaczka lub pół gęsi,
  • 20 dag wątroby wieprzowej lub wątróbek drobiowych,
  • pół kilograma słoniny lub boczku,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki, seler, por, 4 cebule, 4 jaja, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek.

Wykonanie:

Drób, warzywa i słoninę ugotować do miękkości, wątróbki zaparzyć. Obrać z kości mięso, zemleć raz w maszynce (przez sitko z drobnymi oczkami), dodać przesmażoną cebulę, surowe jaja i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić i upiec w wąskiej blaszce. Zamiast wymienionych przypraw można dodać takie, jakie się lubi.

Autor: Czesława Rolcewicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz