czwartek, 13 marca 2008

Wyborne udka z majonezem

Składniki:

  • 4 udka,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka keczupu,
  • sół,
  • pieprz,
  • płaska łyżeczka mielonego czosnku,
  • łyżka tartej bułki,
  • 2 łyżki oleju lub margaryny.

Wykonanie:

Udka natrzeć solą zmieszaną z pieprzem i czosnkiem. Pozostawić pod przykryciem na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyłożyć udka. Majonez wymieszać z keczupem i posmarować udka. Z wierzchu posypać tartą bułką. Blaszkę przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy mięso będzie dość miękkie, zdjąć folię i zrumienić wierzch. Podawać z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.

Autor: Danuta Nikolska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz