750 g żeberek- 2 cebule
2 goździki
7-8 ziaren pieprzu
2 jabłka
2 łyżki oleju
750 g kiszonej kapusty - jagody jałowca
- 1-2 liście laurowe
1 kieliszek jabłecznika
Wykonanie:
Żeberka gotować około 45 minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem obranej i grubo posiekanej cebuli, goździków oraz kilku ziarenek pieprzu. Następnie wyjąć je i pokroić na kawałki. Drugą cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cząstki. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i przesmażyć krótko cebulę z jabłkami, Dodać pokrojoną kiszoną kapustę oraz jagody jałowca, pieprz i liście laurowe. Włożyć pokrojone na kawałki żeberka. Wlać wino jabłkowe. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wywaru z gotowania żeberek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz