niedziela, 2 marca 2008

Żeberka z kiszoną kapustą i jabłkami

Składniki:

  • 750 g żeberek
  • 2 cebule
    2 goździki
    7-8 ziaren pieprzu
    2 jabłka
    2 łyżki oleju
    750 g kiszonej kapusty
  • jagody jałowca
  • 1-2 liście laurowe
    1 kieliszek jabłecznika

Wykonanie:

Żeberka gotować około 45 minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem obranej i grubo posiekanej cebuli, goździków oraz kilku ziarenek pieprzu. Następnie wyjąć je i pokroić na kawałki. Drugą cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cząstki. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i przesmażyć krótko cebulę z jabłkami, Dodać pokrojoną kiszoną kapustę oraz jagody jałowca, pieprz i liście laurowe. Włożyć pokrojone na kawałki żeberka. Wlać wino jabłkowe. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wywaru z gotowania żeberek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz