niedziela, 16 marca 2008

Sałata w sosie winegret

Składniki:




  • 1 duża główka kruchej sałaty,
    2 pomidory,
    1 duży ogórek,
    1 papryka,
    1 cebula,
    3 łyżki oliwy z oliwek,
    3 łyżki octu winnego,
    sól, pieprz.

    Wykonanie:

    Warzywa umyć i osuszyć. Liście sałaty porwać na niewelkie kawałki. Pomidory pokroić w ósemki, ogórki obrać i pokroić w grube półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski. Delikatnie wymieszać składniki. Do kubeczka wlać ocet, dodać sól, a następnie dodać oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i ponownie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym piperzem, ewentualnie udekorować świeżymi ziołami. Podawać jako dodatek - szczególnie do dań kuchni francuskiej.

    Złowione na: palcelizac.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz