Składniki:
1 duża główka kruchej sałaty,
2 pomidory,
1 duży ogórek,
1 papryka,
1 cebula,
3 łyżki oliwy z oliwek,
3 łyżki octu winnego,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Warzywa umyć i osuszyć. Liście sałaty porwać na niewelkie kawałki. Pomidory pokroić w ósemki, ogórki obrać i pokroić w grube półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski. Delikatnie wymieszać składniki. Do kubeczka wlać ocet, dodać sól, a następnie dodać oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i ponownie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym piperzem, ewentualnie udekorować świeżymi ziołami. Podawać jako dodatek - szczególnie do dań kuchni francuskiej.
Złowione na: palcelizac.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz