niedziela, 16 marca 2008

Skrzydełka na ostro

Składniki:



  • ok. 1/2 kg kurzych skrzydełek,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    11 /3 łyżeczki oregano,
    1/2 łyżeczki suszonego czosnku,

  • 4 łyżki mąki i szczypta proszku do pieczenia,

  • sól, pieprz,

  • ok. 1 I oleju.

    Marynata:


  • szklanka oleju,
    po łyżeczce oregano i słodkiej papryki.

  • sok z cytryny,

  • kilka kropel ostrego sosu chili,

  • sól, pieprz.

Wykonanie:



Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Skrzydełka zalać marynatą. Wstawić na noc do lodówki.
Mąkę oraz wszystkie zioła i przyprawy dokładnie wymieszać. Olej rozgrzać w rondlu. Skrzydełka osaczyć, obtoczyć w panierce, umieścić w metalowm koszyku.Włożyć do oleju, smażyć 5 minut. Wyjąć, osaczyć z tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz