ok. 1/2 kg kurzych skrzydełek,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
11 /3 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki suszonego czosnku,- 4 łyżki mąki i szczypta proszku do pieczenia,
- sól, pieprz,
- ok. 1 I oleju.
Marynata: - szklanka oleju,
po łyżeczce oregano i słodkiej papryki. - sok z cytryny,
- kilka kropel ostrego sosu chili,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Skrzydełka zalać marynatą. Wstawić na noc do lodówki.
Mąkę oraz wszystkie zioła i przyprawy dokładnie wymieszać. Olej rozgrzać w rondlu. Skrzydełka osaczyć, obtoczyć w panierce, umieścić w metalowm koszyku.Włożyć do oleju, smażyć 5 minut. Wyjąć, osaczyć z tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz