24 szt. dużych muszli,- 1 /2 kg pieczarek,
3 łyżki startego żółtego sera, - ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki,
mały przecier pomidorowy,
2 twarde pomidory łyżka masła, - łyżeczka mąki,
1/2 szklanki mleka, - olej,
sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie:
Makaron gotować w osobnym wrzątku 6-8 min, odcedzić. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, włożyć pieczarki, oprószyć je solą, smażyć 10 minut. Dodać czosnek, połowę natki, trochę majeranku, wymieszać. Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać. Wlać zimne mleko, stale mieszając pogotować, aż sos się zagęści. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki wymieszać z sosem i startym serem. Farsz przyprawić, nałożyć do muszli. Do formy wlać przecier. Ułożyć muszle farszem do góry. Przykryć folią aluminiową. Zapiekać 20 minut w temp. 180°C. Udekorować resztą natki i pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz