niedziela, 16 marca 2008

Muszle z pieczarkami

Składniki:





  • 24 szt. dużych muszli,
  • 1 /2 kg pieczarek,
    3 łyżki startego żółtego sera,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
    mały przecier pomidorowy,
    2 twarde pomidory łyżka masła,
  • łyżeczka mąki,
    1/2 szklanki mleka,
  • olej,
    sól, pieprz, majeranek.



Wykonanie:


Makaron gotować w osobnym wrzątku 6-8 min, odcedzić. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, włożyć pieczarki, oprószyć je solą, smażyć 10 minut. Dodać czosnek, połowę natki, trochę majeranku, wymieszać. Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać. Wlać zimne mleko, stale mieszając pogotować, aż sos się zagęści. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki wymieszać z sosem i startym serem. Farsz przyprawić, nałożyć do muszli. Do formy wlać przecier. Ułożyć muszle farszem do góry. Przykryć folią aluminiową. Zapiekać 20 minut w temp. 180°C. Udekorować resztą natki i pokrojonymi w kostkę pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz