- gęsia szyjka,
10 dkg wątróbki z drobiu,
15 dkg cielęciny bez kości,
5 dkg bułki czerstwej
15 dkg włoszczyzny
mleko,
10 dkg cebuli, - 4 dkg tłuszczu,
- jajko,
5 dkg słoniny,
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gałka muszkatołowa do smaku.
Wykonanie:
Gęsią szyjkę dokładnie oczyścić, umyć, zdjąć skórę, szyję ugotować razem z oczyszczoną i opłukaną włoszczyzną. Miękką szyję wyjąć, mięso oddzielić od kości. Cielęcinę umyć, pokrajać na kawałki, obrumienić na tłuszczu razem z cebulą, wątróbką i słoniną, skropić wodą lub wywarem i dusić do miękkości, pod koniec duszenia dodać rozdrobnioną bułkę. Miękkie mięso wystudzić, zemleć dwa razy, razem z mięsem z szyjki, wymieszać z jajkiem, doprawić, napełnić skórę szyi niezbyt ściśle, zaszyć z obu stron, nakłuć w kilku miejscach, włożyć do wywary razem przyprawami i powoli gotować około 40 minut. Ugotowaną wyjąć i pokrajać w ukośne plastry. Podawać z ziemniakami i surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz