czwartek, 6 marca 2008

Gęsia szyjka nadziewana

Składniki:
  • gęsia szyjka,
    10 dkg wątróbki z drobiu,
    15 dkg cielęciny bez kości,
    5 dkg bułki czerstwej
    15 dkg włoszczyzny
    mleko,
    10 dkg cebuli,
  • 4 dkg tłuszczu,
  • jajko,
    5 dkg słoniny,
    sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gałka muszkatołowa do smaku.

Wykonanie:

Gęsią szyjkę dokładnie oczyścić, umyć, zdjąć skórę, szyję ugotować razem z oczyszczoną i opłukaną włoszczyzną. Miękką szyję wyjąć, mięso oddzielić od kości. Cielęcinę umyć, pokrajać na kawałki, obrumienić na tłuszczu razem z cebulą, wątróbką i słoniną, skropić wodą lub wywarem i dusić do miękkości, pod koniec duszenia dodać rozdrobnioną bułkę. Miękkie mięso wystudzić, zemleć dwa razy, razem z mięsem z szyjki, wymieszać z jajkiem, doprawić, napełnić skórę szyi niezbyt ściśle, zaszyć z obu stron, nakłuć w kilku miejscach, włożyć do wywary razem przyprawami i powoli gotować około 40 minut. Ugotowaną wyjąć i pokrajać w ukośne plastry. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz