50 dag mielonego mięsa (najlepiej wołowo--wieprzowego zmielonego w domu),- 5 dag bułki czerstwej,
- 2 łyżki mleka,
- żółtko, sól, pieprz, natka pietruszki, pół pęczka włoszczyzny,
- 3 łyżki żelatyny,
- 3 łyżki majonezu.
Wykonanie:
Wyrobić mięso z namoczoną w mleku bułką, żółtkiem i przyprawami. Uformować z masy mięsnej kulki jak na zraziki mielone. Gotować je w wywarze jarzynowym około 10 min. Do gorącego wywaru jarzynowego dodać 2 łyżki żelatyny i zagotować. Następnie w głębokim półmisku ułożyć pokrojone warzywa, na nich kulki i zalać galaretką. Po wystudzeniu udekorować majonezem, posypać natką pietruszki. Przystawkę podaje się z różnego rodzaju sałatkami — także z tradycyjną jarzynową - ułożoną na liściach sałaty.
Autor: Zofia Stępień
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz