czwartek, 13 marca 2008

Przystawka z mielonego mięsa

Skladniki:

  • 50 dag mielonego mięsa (najlepiej wołowo--wieprzowego zmielonego w domu),
  • 5 dag bułki czerstwej,
  • 2 łyżki mleka,
  • żółtko, sól, pieprz, natka pietruszki, pół pęczka włoszczyzny,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki majonezu.

Wykonanie:

Wyrobić mięso z namoczoną w mleku bułką, żółtkiem i przyprawami. Uformować z masy mięsnej kulki jak na zraziki mielone. Gotować je w wywarze jarzynowym około 10 min. Do gorącego wywaru jarzynowego dodać 2 łyżki żelatyny i zagotować. Następnie w głębokim półmisku ułożyć pokrojone warzywa, na nich kulki i zalać galaretką. Po wystudzeniu udekorować majonezem, posypać natką pietruszki. Przystawkę podaje się z różnego rodzaju sałatkami — także z tradycyjną jarzynową - ułożoną na liściach sałaty.

Autor: Zofia Stępień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz