czwartek, 13 marca 2008

Klopsik w sosie koperkowym

  • Składniki:

    25 dag mielonej wieprzowiny,
  • 25 dag mielonej cielęciny,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 3 dag cebuli,
  • jajo,
  • 3 dag mąki,
  • pół szklanki śmietany,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz, przyprawa do zup.


Wykonanie:

Wyrobić starannie mięso z namoczoną i odciśniętą bułką, jajem, cebulą i przyprawami. Uformować 8 kul równej wielkości, obtoczyć w mące, lekko spłaszczyć. Smażyć na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do rondla, podlać wodą i dusić 20-30 min. Klopsy wyjąć, sos podprawić mąką, można dodać kostkę przyprawy do zup, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną i siekanym koperkiem, zagrzać. Podawać polane sosem z ryżem na sypko lub kaszą perłową oraz z sałatą albo surówką.

Autor: Jolanta Pietrzycka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz