- Składniki:
25 dag mielonej wieprzowiny, - 25 dag mielonej cielęciny,
- 3 dag tłuszczu,
- 5 dag czerstwej bułki,
- 3 dag cebuli,
- jajo,
- 3 dag mąki,
- pół szklanki śmietany,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz, przyprawa do zup.
Wykonanie:
Wyrobić starannie mięso z namoczoną i odciśniętą bułką, jajem, cebulą i przyprawami. Uformować 8 kul równej wielkości, obtoczyć w mące, lekko spłaszczyć. Smażyć na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do rondla, podlać wodą i dusić 20-30 min. Klopsy wyjąć, sos podprawić mąką, można dodać kostkę przyprawy do zup, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną i siekanym koperkiem, zagrzać. Podawać polane sosem z ryżem na sypko lub kaszą perłową oraz z sałatą albo surówką.
Autor: Jolanta Pietrzycka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz