niedziela, 16 marca 2008

Kotlet schabowy po białostocku

Składniki:


  • 1.25 kg schabu z kością,
  • 20 dag kapusty kiszonej,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 jaja,
  • 8 łyżek bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 10 łyżek smalcu (albo dobry olej),
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Schab, o ile jest tłusty, obrać z tłuszczu. Opłukać, oddzielić mięso od kości. Pokrajać na skośne, duże, cienkie plastry. Rozbić tłuczkiem na płaty grubości 1/2 cm. Kapustę kwaszoną ugotować w małej ilości wody. Pokrajane drobno pieczarki usmażyć z posiekaną cebulą. Ugotowaną kapustę zmieszać z usmażonymi grzybami i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wystudzić. Na rozbite płaty schabu nakładać farsz. Zwinąć ciasno zakładając starannie boki do środka. Spiąć drewnianymi pręcikami (można używać wykałaczek). Kotlety panierować w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podawać na półmisku na liściach zielonej sałaty z ziemniakami puree lub frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz