piątek, 11 kwietnia 2008

Klopsiki nadziewane pomidorkami czereśniowymi w pikantnym sosie

Składniki:

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku a / czerwona papryka
    1 ostra papryczka chili
    1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz pól szklanki śmietany (12%)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,


Klopsiki:


  • 600 g mielonego mięsa woiowo-wieprzowego,
    1 czerstwa kajzerka pół szklanki mleka,
    1 jajko,
    50 g tartego parmezanu,
    zioła prowansalskie,
    sól, pieprz,
    200 g pomidorków czereśniowych,
    2 łyżki maki,
  • 2 łyżki oliwy.

Wykonanie:
Przyrządzić sos: w rondlu zeszklić na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz chili. Smażyć razem 3 minuty. Wlać bulion warzywny. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 15 - 20 minut, często mieszając. Sos zmiksować, wymieszać ze śmietaną i koncentratem
pomidorowym.
Do mielonego mięsa dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, wbić jajko, wsypać tarty parmezan. Masę mięsną doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, uformować placki, ułożyć na nich pomidorki i zlepić brzegi. Klopsiki obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na rumiano. Włożyć do pikantnego sosu i dusić razem na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz