Sos:
2 łyżki oliwy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku a / czerwona papryka
1 ostra papryczka chili
1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
zioła prowansalskie
sól, pieprz pól szklanki śmietany (12%)- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
Klopsiki:
600 g mielonego mięsa woiowo-wieprzowego,
1 czerstwa kajzerka pół szklanki mleka,
1 jajko,
50 g tartego parmezanu,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz,
200 g pomidorków czereśniowych,
2 łyżki maki,- 2 łyżki oliwy.
Wykonanie:
Przyrządzić sos: w rondlu zeszklić na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz chili. Smażyć razem 3 minuty. Wlać bulion warzywny. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 15 - 20 minut, często mieszając. Sos zmiksować, wymieszać ze śmietaną i koncentratem
pomidorowym.
Do mielonego mięsa dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, wbić jajko, wsypać tarty parmezan. Masę mięsną doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem, uformować placki, ułożyć na nich pomidorki i zlepić brzegi. Klopsiki obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na rumiano. Włożyć do pikantnego sosu i dusić razem na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz