Składniki:
½ kg mielonego mięsa,
1 cebula,
1 jajko,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
1 szklanka bulionu,
4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka),
sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki.
Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone kulki. Bulion powinien przykrywać wszystkie kulki - jeśli go zbyt mało - dolać wody. Następnie dodać przecier pomidorowy i gotować potrawę ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.
Kuleczki najlepsze są z "ubitymi" ziemniaczkami albo z knedliczkami, ale można je też spożyć z kawałeczkiem świeżego chlebka.
Produkt można zamrozić - warto więc zrobić od razu więcej klopsików - zaoszczędzimy w przyszłości trochę czasu.
Smacznego.
Złowione na: Smaczny.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz