8 ziemniaków,
15 dkg żółtego twardego sera, 
15 dag boczku, 
7 jaj, pieprz, sól, 
5 łyżek posiekanego szczypiorku, 
3-4 łyżki smalcu, 
1-2 łyżki masła.
Wykonanie:
Boczek pokrajać na plastry, usmażyć, wyjąć z patelni. Do wytopionego z boczku tłuszczu dodać smalec, rozgrzać. Ułożyć na tłuszczu ziemniaki, obrane, umyte, pokrajane w dość grube plasterki i odsączone, usmażyć. Po usmażeniu ułożyć na ziemniakach usmażony boczek i posypać je tartym, na tarce do ziemniaków, żółtym, twardym serem. Jajka rozbić, rozbełtać w miseczce widelcem, posolić do smaku, doprawić pieprzem i wymieszać ze szczypiorkiem. Masą jajeczną zalać ziemniaki, wstawić pateinię lub brytfannę do gorącego piekarnika i zapiec.
(przepis pana Władysława z Białegostoku)
chyba sie skusze
OdpowiedzUsuń