6 jajek,
15 dag żółtego sera,
6 kromek chleba, 6 łyżek gęstej śmietany,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%,
sól, pieprz, papryka,
masło do posmarowania pieczywa,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody, aby lepiej odchodziły skorupki. Kromki chleba przekrajać na pół. Posmarować każdą masłem, ułożyć na niej połówkę jajka, posypać lekko przyprawami i solą. Zrobić sos ze śmietany i koncentratu pomidorowego. Polać tym kromki chleba, posypać tartym serem. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku do zarumienienia się sera. Bardziej elegancką odmianą tych grzanek są grzanki z pieczarkami. Wówczas pieczarki oczyszczone, umyte, wysuszone w ściereczce, lekko osolone, smażymy szybko na maśle. Z przekrojonych jaj wybieramy żółtka i w ich miejsce wkładamy pieczarki. Z żółtek ucieramy sos z dodatkiem śmietany i zalewamy nim kromki chleba. Dalej postępujemy jak przy grzankach bez pieczarek. Podajemy na gorąco.
Od autorów:
Zamiast dodawać koncentrat pomidorowy do śmietany, na kromkach chleba można układać plasterki pomidora obranego ze skórki.
(przepis Pani Danuty z Suchej)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz