czwartek, 23 października 2008

Zapiekanka kalafiorowa

Składniki:

1 duży kalafior, 
4 jaja, 
2 szklanki mleka, 
10 dag żółtego,   twatdego sera,
1/2 szklanki otrąb pszennych,
1 łyżka smalcu,
sól, pieprz.

Wykonanie:

Kalafior namoczyć na 1/2 godziny w wodzie z dodatkiem octu, aby mieć gwarancję, że nie pozostaną w nim liszki, opłukać,włozyć do wrzącej wody i ugotować, Odcedzić, zmiksować na jednolitą masę. Dodać jaja, utarty na tarce do ziemniaków ser oraz otręby.
Dokładnie wymieszać doprawić solą i pieprzem do smaku. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wyłożyć doń uzyskaną masę kalafiorową i zapiekać w piekarniku.

(przepis pani Justyny z Jabłoni)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz