Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu
200 g szynki drobiowej
500 g pomidorków koktajlowych
100 g marynowanych zielonych oliwek bez pestek
pól główki sałaty (lodowej, kędzierzawej)
pół pęczka bazylii (5-6 gałązek)
2-3 łyżki pestek słonecznika
2-3 łyżki startego parmezanu
sos:
5-6 łyżek pikantnego keczupu
łyżeczka pasty paprykowej
5-6 łyżek zalewy olejowej z suszonych pomidorów
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki sosu sojowego
2-3 ząbki czosnku
1-2 połówki suszonych pomidorów z oleju
tymianek
sól, pieprz
Wykonanie:
Wymieszać keczup z pastą paprykową, zalewą z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane suszone pomidory. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Ugotowany na sypko ryż wymieszać z sosem. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę drobiową, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, osączone oliwki oraz porozrywane na kawałki liście sałaty i oderwane z gałązek liście bazylii. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika oraz startym parmezanem, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz