niedziela, 19 października 2008

Sałatka ryżowa z wędliną drobiową

Składniki:


  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
    200 g szynki drobiowej
    500 g pomidorków koktajlowych
    100 g marynowanych zielonych oliwek bez pestek
    pól główki sałaty (lodowej, kędzierzawej)
    pół pęczka bazylii (5-6 gałązek)
    2-3 łyżki pestek słonecznika
    2-3 łyżki startego parmezanu
    sos:
    5-6 łyżek pikantnego keczupu
    łyżeczka pasty paprykowej
    5-6 łyżek zalewy olejowej z suszonych pomidorów
    sok z 1 cytryny
    3-4 łyżki sosu sojowego
    2-3 ząbki czosnku
    1-2 połówki suszonych pomidorów z oleju
    tymianek
    sól, pieprz

Wykonanie:


Wymieszać keczup z pastą paprykową, zalewą z suszonych pomidorów, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane suszone pomidory. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Ugotowany na sypko ryż wymieszać z sosem. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę drobiową, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, osączone oliwki oraz porozrywane na kawałki liście sałaty i oderwane z gałązek liście bazylii. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika oraz startym parmezanem, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz