czwartek, 23 października 2008

Grzanki z grzybów

Składniki:

6 czerstwych kajzerek, 
8 jaj, 
1 szklanka mleka, 
12 dag masła (8 łyżek), 
4 dag grzybów suszonych, 
1 cebula, sól, pieprz, 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie:

Grzyby namoczyć, ugotować, drobno posiekać i usmażyć z drobno pokrajaną cebulą, dodać sól i pieprz.
Z kajzerek zetrzeć na tarce twardą skórkę, ściąć wierzch i łyżką wydrążyć środek tak, aby ścianki bułki miały grubość nie mniejszą niż 1 cm. Dwa jajka roztrzepać z mlekiem i namoczyć w nim bułeczki, odczekać, aż wchłoną cały płyn. Ułożyć kajzerki na blaszce do pieczenia, napełnić farszem. Na wierzch każdej kajzerki wbić całejajko i położyć kawałek masła. Zapiekać w piekarniku na rumiano. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać z kiszoną kapustą lub surówkami z warzyw.

(przepis pani Małgorzaty z Gryfowa Śląskiego)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz