6 czerstwych kajzerek,
8 jaj,
1 szklanka mleka,
12 dag masła (8 łyżek),
4 dag grzybów suszonych,
1 cebula, sól, pieprz,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
Grzyby namoczyć, ugotować, drobno posiekać i usmażyć z drobno pokrajaną cebulą, dodać sól i pieprz.
Z kajzerek zetrzeć na tarce twardą skórkę, ściąć wierzch i łyżką wydrążyć środek tak, aby ścianki bułki miały grubość nie mniejszą niż 1 cm. Dwa jajka roztrzepać z mlekiem i namoczyć w nim bułeczki, odczekać, aż wchłoną cały płyn. Ułożyć kajzerki na blaszce do pieczenia, napełnić farszem. Na wierzch każdej kajzerki wbić całejajko i położyć kawałek masła. Zapiekać w piekarniku na rumiano. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać z kiszoną kapustą lub surówkami z warzyw.
(przepis pani Małgorzaty z Gryfowa Śląskiego)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz