niedziela, 19 października 2008

Sałatka kukurydziano-ananasowa z wędzonym kurczakiem

Składniki:

1 mały ananas (ew. puszka ananasa w plasterkach)
2 granaty
1 puszka kukurydzy
2 kolorowe papryki
pól wędzonego kurczaka
100 g gęstego naturalnego jogurtu
3-4 łyżki kremówki
sok z cytryny
tymianek
sól, pieprz

Wykonanie:

Ananas obrać, wykroić czarne „oczka". Przekroić na pót i wyciąć twardy rdzeń. Miąższ ananasa pokroić w kostkę, zbierając wyciekający sok. Granaty przekroić na pót, wyjąć pestki miąższu. Kukurydzę osaczyć. Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić na cienkie i krótkie paseczki. Wędzonego kurczaka obrać ze skóry i kości, mięso rozdrobnić na małe kawałki. Składniki sałatki włożyć do miski. Wymieszać jogurt ze śmietaną, sokiem ananasowym i cytrynowym. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Polać sosem, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz